понеділок, 18 травня 2020 р.

ПОЛОЖЕННЯ про філію Мелешківська загальноосвітня школа І ступеня



ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням  ХУІ  сесії VІІ скликання
Мостиської районної ради
від 17 вересня  2019р. № 12
Голова районної ради                                                
___________В.Є. Горбацьо
                                           


ПОЛОЖЕННЯ

про філію Мелешківська загальноосвітня школа  І ступеня  опорного навчального закладу Малнівського навчально-виховного  комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад»  Мостиської районної ради Львівської області.












-2019-


І. Загальні положення
       1.1. Дане Положення визначає правовий статус та основні засади діяльності філії  Мелешківська загальноосвітня школа І ступеня  опорного навчального закладу Малнівського навчально-виховного  комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Мостиської районної ради Львівської області.  
 1.2. Філія Мелешківська загальноосвітня школа І ступеня  опорного навчального закладу Малнівський навчально-виховний комплекс  «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Мостиської районної ради Львівської області  (далі – філія)  – є навчальним закладом І ступеня в структурі  опорного навчального закладу Малнівського  навчально-виховного  комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Мостиської районної ради Львівської області комунальної форми власності, що забезпечує реалізацію права громадян на здобуття початкової освіти.                  
1.3. Адреса філії: 81310, Львівська область, Мостиський район, село Мелешки, вулиця Широка, 94.
1.4. Засновником філії є Мостиська районна рада Львівської області. Засновник створює, змінює тип, ліквідовує та реорганізовує філію опорного закладу відповідно до вимог законодавства.
1.5. Філія створюється з метою формування єдиного освітнього простору, забезпечення рівного доступу осіб до здобуття якісної освіти і раціонального та ефективного використання наявних ресурсів суб’єктів освітнього округу.
1.6. Головним завданням філії є:
- концентрація та ефективне використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів, створення єдиної системи виховної роботи;
- забезпечення здобуття громадянами початкової загальної освіти;
- формування і розвиток творчої особистості з усвідомленою громадянською позицією, почуттям національної свідомості;

- виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної мови, національних цінностей українського народу та інших народів і націй;
- виховання в учнів поваги до Конституції України, державних символів України, прав і свобод людини і громадянина, почуття власної гідності, відповідальності перед законом за свої дії;
- розвиток особистості учня, його здібностей і обдарувань, наукового світогляду;
- виховання свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших громадян як найвищої соціальної цінності, формування засад здорового способу життя, збереження та зміцнення фізичного і психічного здоров’я учнів;
- створення умов для оволодіння системою знань про природу, людину і суспільство.
1.7. Філія не є юридичною особою і  діє на підставі даного положення, статуту опорного закладу, затверджених засновником та інших нормативно -  правових актів. Філія виконує функції початкової школи. Правонаступником майна та обов’язків філії є опорний заклад.
1.8. Філія у свої діяльності керується Конституцією України, законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими законодавчими актами, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами МОН, інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями засновника директора  опорного навчального закладу.
1.9. Філія несе відповідальність перед особою, суспільством і державою за:
- безпечні умови освітньої діяльності;
- дотримання державних стандартів початкової загальної освіти.
1.10. Структура філії: І ступінь – початкова школа, тривалість навчання     4 роки.
Мова навчання в закладі – українська.

ІІ. Організація освітнього процесу
2.1. Освітній процес у філії здійснюється відповідно до плану роботи, розробленого керівництвом опорного закладу.
2.2. Робочий навчальний план філії розробляється керівництвом опорного закладу на основі Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених МОН України, з урахуванням особливостей контингенту учнів, їх потреб у здобутті початкової загальної освіти, наявного освітнього рівня та затверджується директором опорного закладу. У вигляді додатків до робочого навчального плану додаються розклад уроків (тижневий) та режим роботи (річний).
2.3. Філія працює за навчальними програмами, підручниками, посібниками, що мають відповідний гриф Міністерства освіти і науки України й реалізує навчально-виховні завдання на кожному ступені навчання відповідно до вікових особливостей та природніх здібностей дітей.
2.4. Філія обирає форми, засоби і методи навчання та виховання у межах, визначених Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» та даним положенням.
2.5. Мережа класів формується в установленому порядку на підставі нормативів наповнюваності відповідно до кількості поданих заяв та санітарно-гігієнічних умов для здійснення навчально-виховного процесу. Індивідуальне навчання організовуються в порядку, визначеному МОН України.
2.6. Прийом учнів до філії здійснюється, як правило, відповідно до території обслуговування.
2.7. Зарахування учнів до філії здійснюється, як правило, до початку навчального року за наказом директора опорного закладу, що видається на підставі заяви батьків, або осіб, які їх замінюють, а також свідоцтва про народження (копії), медичної довідки встановленого зразка, документа про наявний рівень освіти. До першого класу зараховуються, як правило, діти          6 років. У разі потреби учень може перейти протягом будь-якого року навчання до іншого навчального закладу. Учні, які здобувають освіту у філії є учнями опорного навчального закладу.
2.8. Переведення і випуск учнів визначається  нормативними  документами Міністерства освіти і науки України.
2.9. Поділ класів на групи на уроках з окремих предметів у філії здійснюється в установленому порядку згідно з нормативами, встановленими Міністерством освіти і науки України, погодженими з Міністерством фінансів України.
2.10. У філії за бажанням батьків та учнів, за погодженням з директором опорного закладу, при  наявності відповідної бази та фінансування для учнів     1-4 класів можуть створюватись групи продовженого дня. Зарахування та відрахування дітей здійснюється наказом директора опорного закладу.
2.11. Структура навчального року (тривалість навчальних занять, поділ на чверті, семестри) та режим роботи філії встановлюється директором опорного закладу у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом. Розклад уроків філії складається відповідно до навчального плану з дотриманням педагогічних, санітарно-гігієнічних та режимних вимог і затверджується директором опорного закладу.
2.12. Відволікання учнів від навчальних занять на інші види діяльності забороняється (крім випадків, передбачених законодавством).
2.13. Зміст, обсяг і характер домашніх завдань визначаються вчителем відповідно до педагогічних і санітарно-гігієнічних вимог з урахуванням індивідуальних особливостей учнів.
2.14. У філії визначення рівня досягнення учнів у навчанні здійснюється за 12-бальною шкалою. У першому класі дається словесна характеристика знань, умінь та навичок.
2.15. Навчання у випускному  4 класі завершується державною підсумковою атестацією та  видається табель успішності учня.
2.16. Результати семестрового, річного підсумкового оцінювання доводяться до відома учнів класним керівником.
2.17. В окремих випадках учні за станом здоров’я або з інших поважних причин можуть бути звільнені від державної підсумкової атестації у порядку, що встановлюються Міністерством освіти і науки України та Міністерство охорони здоров’я України.
2.18. За відмінні успіхи у навчанні учні 3-4 класів можуть нагороджуватися Похвальним листом.
2.19. Учасниками  освітнього процесу філії є:
- здобувачі освіти
- завідувач філії
- педагогічні працівники
- батьки здобувачів освіти
       2.20. Статус, права та обов'язки учасників навчально-виховного процесу визначаються Конституцією, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими нормативно - правовими актами України, тощо.
2.21. Трудові відносини (призначення на посаду та звільнення з посади педагогічних та інших працівників), педагогічне навантаження, інші види педагогічної діяльності визначаються КЗпП України, законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», іншими нормативно-правовими актами України та здійснюються  директором опорного закладу.
2.22. Створення у філії з’єднаних класів (класів- комплектів) початкової школи здійснюється відповідно до Положення про з’єднаний клас (класокомплект) початкової школи у філії опорного закладу, затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 5 серпня 2016 року № 944.

IІІ. Управління філією
3.1. Керівництво філією опорного закладу здійснює завідувач філією   відповідно до законодавства, статуту опорного закладу та положення про філію. Завідувач філією може бути тільки громадянин України, який має вищу педагогічну освіту на рівні спеціаліста або магістра, стаж педагогічної роботи не менше як 3 роки.
3.2. Завідувач філії  призначається та звільняється з посади директором опорного закладу згідно чинного  законодавства.
3.3. Завідувач філії:
- здійснює керівництво педагогічним колективом філії, створює необхідні умови для підвищення фахового і кваліфікаційного рівня працівників;
- організовує навчально-виховний процес;
- забезпечує контроль за виконанням навчальних планів та програм, якість знань, умінь та навичок учнів;
- відповідає за реалізацію Державного стандарту початкової освіти, за якість і ефективність роботи педагогічного колективу;
- створює необхідні умови для участі учнів у позакласній та позашкільній роботі, проведення виховної роботи;
- забезпечує дотримання вимог охорони дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки;
- забезпечує безпечну експлуатацію інженерно-технічних комунікацій, обладнання та вживання заходів з проведення їх у відповідність з діючими стандартами, правилами і нормами з охорони праці, своєчасно організовує огляди і ремонт приміщень освітнього закладу;
- забезпечує права учнів на захист їх від будь-яких форм фізичного або психічного насильства;
- створює умови  для організації харчування і медичного обслуговування учнів.
3.4. Завідувач філії, педагогічні та інші працівники філії є працівниками опорного навчального закладу.
3.5. Директор опорного закладу визначає обсяг педагогічного навантаження педагогічних працівників, які забезпечують освітній процес у філії.
3.6. Педагогічні працівники філії є членами педагогічної ради опорного навчального закладу та беруть участь у її засіданні.
3.7. Методична робота у філії є складовою методичної роботи опорного навчального закладу.
3.8. Рішення вищого колегіального органу громадського самоврядування опорного навчального закладу є обов’язковими для виконання філії.


ІV. Фінансування та матеріально-технічна база  філії
4.1. Порядок фінансування та матеріально- технічного забезпечення філії визначається законами України «Про освіту»,  «Про загальну середню освіту» та іншими нормативно правовими актами України.
4.2. Штатний розпис філії є складовою штатного розпису опорного навчального закладу, що розробляється  директором цього закладу на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 6 грудня       2010 року № 1205 із змінами у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2017р.
4.3. Фінансування філії здійснюється відповідно до єдиного кошторису опорного навчального закладу його засновником або уповноваженим органом.
4.4. Матеріально-технічна база філії включає будівлі, споруди, землю, обладнання, комунікації, інші матеріальні цінності, вартість яких відображена в балансі опорного закладу.
4.5. Майно філії закріплюється за нею на праві оперативного управлінння.
4.6. Списання майна (крім малоцінного) проводиться за погодженням з Мостиською районною радою.
4.7. Філія не може передавати в оренду нерухоме майно без згоди засновника і директора опорного закладу.
4.8. Філія відповідно до чинного законодавства користується землею, іншими природними ресурсами  і несе відповідальність за дотримання вимог та норм з іх охорони.
4.9. Філія має земельну ділянку, де розміщуються спортивні та ігровий майданчики, тощо.
4.10. Фінансово-господарська діяльність філії здійснюється директором опорного закладу на основі кошторису опорного закладу.
        4.11. Фінансування філії здійснюється уповноваженим органом відповідно до законодавсва. Порядок ведення бухгалтерського обліку та діловодства визначається законодавством.







Немає коментарів:

Дописати коментар