пʼятниця, 30 квітня 2021 р.

                                       Писанка

Ще за часів язичництва на території України існувала традиція розписувати яйця та виготовляти крашанки й дряпанки. Про це свідчать археологічні знахідки у старовинних курганах, де були знайдені теракотові писанки з декоративним розписом. Здавна курячі яйця використовувалися українцями як магічні атрибути, оскільки яйце вважалося символом життя. Мистецтво писанкарства не зникло й після прийняття християнства у Русі-Україні, а сьогодні давні традиції створення писанок, крашанок, дряпанок та мальованок відроджуються.

    26 квітня  у 3 класі вчителька трудового навчання Купяк Зоряна Степанівна провела майстер клас з розписування писанок до Великодня. У ньому взяли участь не тільки учні, а й вчителька 3 класу Мелешко Євгенія Станіславівна і Матейко Марія Михайлівна.

 Писанка – один з елементів обрядової традиції Великодня. З нагоди цього великого свята приміщення  класу перевтілилось у арт-студію: запалились свічки, діти змінили ручки на пензлі і почали чаклувати.

  Великодні писанки стануть окрасою кожної оселі, а якщо ці писанки зроблені своїми руками, то їх цінність і примножується.




Немає коментарів:

Дописати коментар